Fiets van de zaak

Een fiets van de zaak heeft veel voordelen!

De voordelen van een fiets van de zaak
Een fiets van de zaak heeft meerdere voordelen. Door voor woon-werkverkeer gebruik te maken van de fiets, geeft u uzelf of u medewerkers een positieve impuls voor de gezondheid. Steeds vaker worden speed pedelec en e-bikes ingezet voor woon-werkverkeer. Daarnaast kunnen de huidige fiscale regelingen ervoor zorgen dat u op een betaalbare manier over een fiets kunt beschikken. Aan die regelingen zitten echter wel een aantal voorwaarden vast, die we hieronder graag voor u uiteenzetten.

Zakelijk fietsen via de WKR
De eerste mogelijkheid om van een fiets van de zaak gebruik te kunnen maken houdt verband met de zogenoemde werkkostenregeling (WKR). In dat geval kan een werkgever onbelaste vergoedingen aan werknemers geven. Die vergoedingen mogen dan (volgens afspraak) gebruikt worden voor bijvoorbeeld de aanschaf van een laptop, een abonnement bij de sportschool of het kopen van een speed pedelec bij Vietz. Aan die belastingvrije vergoeding is echter wel een maximum verbonden. De Belastingdienst heeft dat maximum namelijk vastgesteld op 1,2 procent van de totale loonsom van alle werknemers in het bedrijf.

Voorbeeld fietsaanschaf met behulp van WKR
Dus stel dat alle werknemers in een bedrijf bij elkaar € 1.000.000 verdienen, dan is er in principe € 12.000 ‘in de WKR-pot’ beschikbaar om belastingvrij te besteden. U kunt als werkgever echter niet verplichten om dat bedrag voor een fiets van de zaak te benutten. Maar voorleggen of het mogelijk is om een deel van de WKR voor een fiets van de zaak in te mogen is natuurlijk altijd goed. Bij deze constructie blijft het bedrijf meestal de eigenaar van de fiets, wat concreet betekent dat je het rijwiel ook echt alleen maar voor woon-werkverkeer gebruikt mag worden. Wil men in dit geval de fiets ook voor privédoeleinden benutten, dan moet – net als bij een auto van de zaak – aan de werkgever een vergoeding betalen voor elke extra afgelegde privékilometer.

Zakelijk fietsen via het fietsplan
De tweede mogelijkheid geeft u wel de mogelijkheid om de fiets van de zaak in privébezit te krijgen. In dat geval maakt men gebruik van het zogenoemde fietsplan. Voor woon-werkverkeer mag de werkgever namelijk een maximale belastingvrije vergoeding van 19 cent per afgelegde kilometer geven. Het maakt daarbij niet uit welk vervoermiddel hiervoor wordt gebruikt. Om voor die vergoeding in aanmerking te kunnen komen is het in de meeste gevallen wel noodzakelijk dat de gebruiker 10 kilometer of meer van de werkplek woont. De exacte regeling wordt meestal in je CAO vermeld. Twijfelt u? Vraag dan gewoon aan de werkgever hoe het precies zit.

Voorbeeld fietsaanschaf Speed pedelec of e-bike met behulp van het fietsplan
Stel u werkt fulltime en je woont op 10 kilometer afstand van uw werkplek. Dan heeft u recht op een belastingvrije reiskostenvergoeding van 2 x 10 (kilometer) x 214 (werkdagen) x € 0,19 = € 813,00 per jaar. U kunt in zo’n geval met de werkgever afspreken dat deze in het kader van het fietsplan een renteloze lening verstrekt die stap voor stap via de belastingvrije reiskostenvergoeding wordt afgelost. Bijkomend voordeel van deze optie is dat de fiets gedurende de looptijd van de rentevrije lening uw volledige eigendom is, zodat deze zonder meerkosten ook gewoon voor privédoeleinden gebruikt kan worden. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Bezoek onze showroom of neem contact met ons op. Onze specialisten helpen u verder!

naamloos-12