Stromer ST1 Review

Pluspunten nieuwe Stromer ST1

– Comfortabel frame
– Persoonlijk configureerbare zitpositie
– Uitstekende actieradius, zeker met de optionele 983Wh accu
– Optioneel geveerde voorvork en zadelpenvering
– Aantrekkelijke prijs
– Bluetooth verbinding

 

500 kilometer duurtest met de Stromer ST1

In 2019 bestond het Zwitserse merk Stromer 10 jaar. In die periode groeide Stromer uit tot leider van de Europese speed pedelec markt. En terecht, want de combinatie van kwaliteit, clean design, grote actieradius en krachtige motorondersteuning van de Stromer 45km/u e-bikes is al jarenlang onovertroffen.

Ter ere van het tienjarige bestaan lanceerde Stromer een heruitgave van de legendarische Stromer ST1; het model waarmee Stromer vijf jaar geleden definitief doorbrak in Europa. Met deze volledig vernieuwde ST-1 laat Stromer zien dat ze met de tijd zijn meegegaan en goed inspelen op de veranderende klantwensen.

 

Echte allrounder

De nieuwe Stromer ST1 is een echte allround speed pedelec. De fiets heeft een comfortabel frame en dankzij verschillende stuur- en stuurpen opties kun je zelf bepalen hoe sportief of rechtop je fietst. Voor nog meer comfort zijn optioneel een geveerde voorvork en zadelpenvering leverbaar. Verder kun je kiezen uit accu's van 500Wh tot maar liefst 983Wh. En natuurlijk is ook deze new ST1 uitgerust met de krachtige achterwielaandrijving waar Stromer bekend mee is geworden en waarmee je met gemak snelheden van 45km/u haalt.

Met een prijs vanaf 4290 euro is deze nieuwe Stromer ST1 dé instapper in de huidige Stromer vloot. Maar krijg je daarvoor dan wel alles wat je van een echte Stromer mag verwachten? Dealer Vietz uit Herveld heeft daar alle vertrouwen in en zij gaven er eentje aan mij mee voor een duurtest van 500 kilometer, zodat ik dat zelf kon ondervinden.

 

Stromer OMNI BT display en smartphone app

De Stromer ST-1 laat zich bedienen via de OMNI BT kleurendisplay, dat mooi is weggewerkt in de bovenbuis van het frame. Verder kun je de Stromer OMNI app downloaden op je smartphone en via Bluetooth verbinden met de Stromer. De app voegt nog meer mogelijkheden toe: de 'Smartlock'-functie vergrendelt de Stromer automatisch wanneer je erbij wegloopt, en ontgrendelt deze weer zodra je je Stromer benadert. Via de OMNI BT app kan de firmware automatisch worden geupdate (daar hoef je dus nooit voor langs je Stromer dealer) en je kunt de motorfuncties tweaken naar je eigen voorkeur.

 

Krachtig, stabiel, wendbaar

Twee weken geleden was het dan zover: één van de medewerkers van Vietz kwam de ST1 persoonlijk bij mij thuis afleveren. Handig, die service aan de deur! Na uitgebreide instructies over de werking van de Stromer vertrok de mobiele Vietz-werkplaats naar de volgende klant en was ik klaar voor mijn eerste testkilometers.

Gedurende de testperiode heb ik routes gereden die varieerden van zo'n 25 tot 50 kilometer. Dat was geen enkel probleem voor de 983Wh accu in mijn test-Stromer en dat is dan ook meteen het eerste pluspunt van deze high speed ebike: ondanks de krachtige ondersteuning is-ie relatief zuinig in gebruik. Zelfs bij lage temperaturen en stevige wind tegen had ik een actieradius van rond de 60 kilometer.

Ik heb met de ST1 zowel in de stad als op het platteland gereden en het was mij al heel snel duidelijk dat deze 45km/u pedelec zich overal thuis voelt. Op eindeloos lange landwegen is het puur genieten: de Stromer ligt met zijn grote 27,5” wielen en dikke 'Stromer Custom by Vee Tyre' banden super stabiel op de weg. De motor is volledig geruisloos en het is heerlijk om met deze Stromer door het landschap te zoeven.

Maar met deze Stromer kun je je ook prima een weg banen door de drukkere binnensteden. Het verkeer in de stad is geen dag hetzelfde, maar dankzij de 9 versnellingen, uitstekende remmen met oversized schijven en sterke motor pas je je snel aan aan iedere situatie. De bike is goed wendbaar, trekt lekker vlot op bij verkeerslichten en voor je het weet rij je weer op een topsnelheid van dik 45km/u.

 

Sportieve stadsrijder of lange afstands-forens

Met de nieuwe ST1 heeft Stromer hoog ingezet op persoonlijk comfort, maar zonder daarbij in te leveren aan kracht en design. Of je nu een sportieve urban rijder bent of een pure lange afstands fietsforens: deze St1 kan het echt allemaal. Mijn 500 kilometers vlogen bijna letterlijk voorbij en elke dag weer kwam ik met een grote glimlach aan op mijn plaats van bestemming.

Mijn test-ST1 was een Sport (heren-) model in de kleur Dark Grey. De nieuwe Stromer ST1 is ook leverbaar als Comfort model met extra lage instap en kan gekeverd worden in de kleuren Deep Red, Light Grey en Dark Grey.

 

img-20210131-wa0007