Uitleg actieradius Bosch batterijen

Lees hier alles wat u moet weten over de verschillinde Bosch accu's!

Bosch e-bike accu’s: alle mogelijkheden op een rijtje

 

Bosch eBike Systems werd opgericht in 2009 en ontwikkelde zich in tien jaar tijd tot onbetwiste wereldleider in de e-bike markt. Het Bosch systeem, dat inmiddels op meer dan 100 gerenommeerde e-bike en speed pedelec merken wordt toegepast, bestaat uit een geluidsarme middenmotor, display en één of twee Bosch accu’s.

Bij Vietz treft u het Bosch eBike systeem aan op kwaliteitsmerken zoals Riese & Müller en Kalkhoff. Onze werkplaatsmedewerkers hebben dan ook veel ervaring met het servicen en onderhouden van Bosch eBike systemen.

In deze blog gaan we dieper in op de Bosch e-bike accu’s: welke Bosch accu’s zijn er? Wat is de capaciteit en actieradius van de verschillende accu’s? En hoe kan er het beste worden omgegaan met een Bosch accu om de levensduur en actieradius te optimaliseren?

 

Verschillende types Bosch accu’s

Allereerst is er de Bosch PowerPack. De Bosch PowerPack wordt gemonteerd bovenop de bagagedrager of aan de schuine buis van het frame. De PowerPack is leverbaar met een capaciteit van 300, 400 of 500Wh.

De Bosch PowerPack wordt bijvoorbeeld toegepast op de Kalkhoff Endeavour e-bike serie.

 

Daarnaast biedt Bosch een geïntegreerde accu aan: de Bosch PowerTube. De PowerTube is leverbaar met een capaciteit van 400, 500, 625 en 750Wh en wordt naadloos weggewerkt in het frame. Dit geeft de e-bike of speed pedelec een mooi, gestroomlijnd uiterlijk.

Deze fraaie oplossing treft u onder andere aan op de populaire Riese & Müller Charger 3 serie.

 

Beide types Bosch fietsaccu kunnen bovendien worden gecombineerd tot één DualBattery systeem.

Hiermee kan een accucapaciteit tot wel 1.250Wh worden gerealiseerd (625+625Wh). Het intelligente Bosch DualBattery systeem schakelt tijdens het fietsen en het opladen automatisch tussen de twee accu’s, zodat beide accu’s evenveel worden belast. Dit zorgt voor een aanzienlijk langere levensduur. De ruime actieradius van het Bosch DualBattery systeem is ideaal voor toerfietsers of lange afstand fiets forenzen.


 

Het Bosch DualBattery systeem wordt bijvoorbeeld gebruikt op de Riese & Müller Superdelite serie. De Superdelite wordt standaard geleverd met een DualBattery systeem dat bestaat uit van twee 500Wh Bosch PowerTubes. Deze accu’s zijn samen goed voor een capaciteit van 1.000Wh. Voor een nog grotere actieradius kan de accucapaciteit worden uitgebreid naar maar liefst 1.125Wh (500+625Wh).

 

Welke Bosch accu-combinaties er precies mogelijk zijn op specifieke een e-bike of speed pedelec hangt af van het ontwerp van de fiets en de keuzes die de fabrikant hierin heeft gemaakt.

Overweegt u om een e-bike of speed pedelec met Bosch eBike systeem te kopen? De medewerkers van Vietz staan altijd voor u klaar om de mogelijkheden met u te bespreken. Kom gerust eens langs in onze showroom voor een kop koffie, een goed gesprek en een uitgebreide e-bike testrit!

 

Actieradius Bosch accu’s

Veel e-bike een speed pedelec fabrikanten geven een actieradius op die gebaseerd is op de meest optimale omstandigheden: geen wind, uitstekend wegdek, een relatief lichte berijder met een sportieve zithouding, een niet al te hoge gemiddelde snelheid en lage ondersteuningsstand. Al deze factoren spelen een grote rol in de actieradius van een e-bike of speed pedelec.

Bosch eBike Systems heeft gekozen voor een meer realistische aanpak die beter aansluit bij de actieradius in de dagelijkse praktijk. In plaats van de theoretisch meest optimale actieradius te vermelden in de specificaties, stelt Bosch een online eBike Actieradius-calculator beschikbaar.

Alle factoren die van invloed zijn op de actieradius (en dat zijn er nogal wat) worden in de eBike Actieradius-calculator meegenomen. Op deze manier krijgt u een veel reëlere inschatting van de actieradius die op uw e-bike, situatie en gebruik van toepassing is.

 

Liever de theorie toetsen aan de praktijk? Bij Vietz staat altijd een ruime vloot demo e-bikes en speed pedelecs klaar voor een proefrit. Kom gerust langs in onze showroom om de e-bike van uw keuze te testen!

 

Omgang met uw Bosch accu

Alle accu’s van Bosch eBike Systems zijn lithium-ion accu’s. Li-ion accu’s hebben veel voordelen ten opzichte van traditionele loodzuur accu’s. Li-ion accu’s presteren beter, ze zijn minder schadelijk voor het milieu en ze kunnen vaker worden ontladen en opgeladen.

Een Li-ion accu kent bovendien geen ‘geheugeneffect’. Sterker nog: het is juist goed voor de levensduur van een Li-ion accu om zoveel mogelijk deelladingen uit te voeren in plaats van deze eerst steeds helemaal leeg te rijden. Uw Bosch accu na elke rit opladen is dus goed voor uw accu, én u bent meteen weer klaar voor de volgende rit.

Ook heeft Bosch veel aandacht besteed aan de veiligheid van de accu’s. Het intelligente Bosch Battery Management Systeem (ofwel BMS) beschermt de accu tegen oververhitting, overbelasting en diepontlading.

 

Alle Bosch accu’s zijn voorzien van een anti-diefstal slot en ze zijn eenvoudig uitneembaar met een sleuteltje. Hierdoor kunnen Bosch accu’s zowel in de fiets als buiten de fiets worden opgeladen.

Wanneer de Bosch accu gedurende een langere periode niet wordt gebruikt, bijvoorbeeld in de winter, dan kan de accu het beste worden opgeslagen in een droge, koele ruimte. Het ideale laadpercentage van een accu die langere tijd niet wordt gebruikt ligt tussen de 30 en 60 procent.

Als u in de winter niet fietst, kunt u uw Bosch accu daarom het beste opladen tot 60% en het percentage regelmatig (bijvoorbeeld eens per maand) controleren. Ziet u dat het laadpercentage onder de 30% zakt, dan laadt u de accu weer bij naar 60%.

Blijft u wel lekker doorfietsen tijdens koude winterdagen? Laad uw Bosch accu dan binnenshuis bij kamertemperatuur op. Plaats de accu pas bij vertrek in uw e-bike, zodat u niet met een koude accu vertrekt. Een accu op kamertemperatuur heeft namelijk een grotere actieradius dan een koude accu.

 

Heeft u nog vragen over Bosch accu’s?

Zoals u in onze blog heeft kunnen lezen zijn er veel mogelijkheden en combinaties mogelijk met Bosch accu’s. En met enkele eenvoudige maatregelen kunt u met uw e-bike met een Bosch eBike systeem genieten van een optimale actieradius en levensduur.

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen over uw Bosch accu-systeem of overweegt u om een e-bike of speed pedelec met een Bosch systeem te kopen? Neem gerust contact met ons op of breng een bezoekje aan onze showroom. Bij Vietz staan de koffie en e-bikes voor testritten altijd voor u klaar!

bosch-dualbattery-montage